Do it yourself

Project Calypso

Project Calypso

Calypso, salvatorul apelor din România

„Începutul este cea mai importantă parte a unei lucrări”, spune un celebru citat atribuit lui Platon și, ca orice lucrare, proiectul Calypso a început în primăvara lui 2016 cu o idee în cadrul clubului științific „Nexus-T” al liceului „Petru Rareş” Suceava. "Totul a pornit cu o dezbatere cu privire la principalele probleme care afectează societatea și mediul în care trăim. Dintre toate cazurile discutate, poluarea apelor ne-a atras în mod deosebit atenția și astfel am început să schițăm planurile unui dispozitiv de monitorizare a calității apei", spun autorii proiectului, Ştefan Şovea şi Andrei Ventuneac.

Raportul privind calitatea resurselor de apă din România, realizat de Administrația Națională Apele Române pentru anul 2008 arată că peste 28% din râurile de la noi din țară se încadrează în categoriile inferioare de calitate a apei, sub limitele stabilite la nivel european.

Principalele cauze care duc la calitatea inferioară a apelor din România s-au dovedit a fi lipsa stațiilor de epurare si deversările ilegale de deșeuri. „Am căutat o soluție pentru această problemă și am ajuns la concluzia că o mai bună monitorizare a calității apei si detectarea locurilor unde se aruncă deșeuri vor duce la o îmbunătățire majoră în ceea ce privește calitatea apelor din România”, subliniază cei doi . Așa s-a născut Project Calypso, un dispozitiv complet autonom, inteligent și mobil gândit asemănător unei geamanduri pentru a-i asigura flotabilitatea.

Sistemul reușește să detecteze numeroși parametri de analiză a apei printre care turbiditatea, pH-ul, conductivitatea electrică și temperatura. Acesta poate fi lansat pe orice tip de apă, atât curgătoare cât și stătătoare. Pe baza datelor preluate și a GPS-ului, se poate realiza o hartă interactivă, indicând punctele în care apa este mai poluată și detectând eventualele zone în care se aruncă deșeuri.

Software-ul creat de cei doi pentru acest dispozitiv permite, de asemenea, realizarea a numeroase grafice pe baza datelor preluate, urmărirea locației dispozitivului și salvarea tuturor datelor într-o bază de date. Costul redus de producere a dispozitivului, transmisia cu acoperire națională și independența pe plan energetic favorizează posibilitatea realizării unei rețele de monitorizare a calității apei la nivel național/internațional alcătuită din numeroase astfel de dispozitive. Acestea pot fi folosite atât de persoanele fizice cât și de numeroase instituții publice sau private care doresc monitorizarea calității apei.

Dispozitivul realizat a fost gândit pentru a fi unul cu un cost de producție cu mult mai scăzut decât al altor stații de monitorizare a calității apei. O altă inovație față de dispozitivele clasice de detecție a calității apei este faptul că sistemul este complet mobil, plutește și poate evidenția zonele poluate.

Realizarea dispozitivului a fost destul de dificilă și a durat în jur de 6 luni (perioada în care cei doi au reușit să realizeze atât partea hardware a proiectului, cât și aplicația software care prelucrează toate datele recepționate). Principalele dificultăți au fost întâlnite în realizarea software-ului, progamarea senzorilor și a shield-ului GSM.

Principalele inovații ale proiectului sunt costul redus de producere a dispozitivului, transmisia cu acoperire națională și independența pe plan energetic. Toate acestea favorizează posibilitatea realizării unei rețele de monitorizare a calității apei la nivel național/internațional alcătuită din numeroase astfel de dispositive.

Project Calypso poate realiza o hartă interactivă, indicând punctele în care apa este mai poluată și detectând eventualele zone in care se aruncă deșeuri. „Credem cu tărie că sistemul nostru poate ajuta pe viitor la prevenția şi reducerea poluării acvatice.

Acest proiect ar putea fi folosit nu numai pentru a detecta calitatea apei, dar și pentru a identifica zonele în care există deversări și alte surse de poluare. Dispozitivul poate fi folosit atât de instituții precum Apele Române, dar și de companii sau persoane fizice.

Share!