Tineret

Natura şi Comunitatea

Guşteriţa Verde

Cum poţi să transformi deşeurile în resurse pentru grădini de vis

Se spune că cel mai greu de schimbat este mentalitatea oamenilor. Există însă dovezi că acolo unde este voinţă, răbdare şi perseverenţă totul este posibil. Centrul de Educaţie Nonformală de Mediu “Guşteriţa Verde” este un proiect inedit al Parohiei Evanghelice Sibiu care susţine, începând din 2010, activitati şi proiecte cu tematică ecologică în „maratonul“ pentru schimbarea stilului de viață legat de deşeuri. În Guşteriţa există o gradină ecologică cu plante medicinale, plante aromate, flori, legume şi verdeţuri, o seră de legume şi o varietate de pomi şi arbuşti fructiferi. Grădina din Guşteriţa este modelată după un biotop natural. Care este cheia succesului pentru o grădină bio de vis? “Este un sol viu, fertil, obţinut din compostare” ne explică cei de la Centru.

De cele mai multe ori, resturile vegetale sunt aruncate la rampa de gunoi sau arse. Aceste procedee sunt poluante pentru mediul înconjurător fiindcă elibereză dioxid de carbon, poluează aerul, solul şi pânza de apă freatică. Compostarea materiei asigură o reciclare integrală cu rezultate benefice pentru mediu şi oameni.

La “Guşteriţa Verde” se pune accent pe producţia şi utilizarea compostului după metoda biodinamică, de transformare a deşeurilor direct în resurse. Producerea compostului se face în grădina parohiala din Guşteriţa Verde, într-un loc special amenajat, la umbră. Compostul produs este rezultatul amestecului de resturilor vegetale din grădina proprie, gunoi de animal de la vecini şi apă. Pentru grădină este folosită apa de ploaie captată în tancuri precum şi într-un iaz creat special în acest scop.

Guşteriţa Verde

Seminarii de realizare a compostului, întâlniri tematice pentru ecologişti, lecţii de biologie în natura “Clasa Verde” în colaborare cu şcoli din Sibiu, “Şcoala Altfel” în grădină, educarea copiilor provenind din familii defavorizate din Guşteriţa pentru a cultiva legume şi verdeţuri, şcoala de vara în limba germană în grădin sau, acţiuni de ecologizare a unor zone din Guşteriţa sunt o parte din acţiunile de la centru.

Beneficiarii proiectului sunt locuitorii  din Guşteriţa şi Sibiu care folosesc produsele obţinute în gradina din Guşterita Verde, copii provenind din familii defavorizate din Guşteriţa, care învaţă să planteze legume şi verdeţuri şi orice persoană interesată să obţină informaţii pentru obţinerea unui sol bogat şi sănătos şi nu în ultimul rând firmele de colectare a deşeurilor.

Share!