Idei

Soluţii de monitorizare şi eficientizare a resurselor în spaţiile de locuit prin intermediul unui asistent personal folosind tehnologia deep learning

Deep-learning

Cum să transformi un dispozitiv într-un asistent personal care te învaţă să economiseşti energia?

Cu toţii ne dorim să reducem consumul inutil de energie, dar parcă e greu să ne ţinem de nişte obiceiuri bune: să nu uităm să reglăm termostatul când plecăm de acasă, să programăm televizorul să se oprească când nu ne mai uităm etc. Toate aceste lucruri trebuie programate individual şi cer o anumită disciplină. Ce-ar fi dacă însăşi casa în care locuim ne-ar învăţa tabieturile, nevoile, acţiunile repetitive? Dar dacă o clădire care găzduieşte 6.000 de angajaţi ar face asta, sau dacă chiar intersecţia din centrul oraşului ar putea trece pe mediul ECO atunci când, pentru un timp, oraşul a amuţit? Lucian Spaiuc are o idee: Eficientizarea resurselor în spaţiile de locuit prin intermediul unui asistent personal şi tehnologiei "deep learning".

Soluţia propusă de Lucian, de profesie programator într-o companie IT, presupune implementarea unui sistem de monitorizare şi eficientizare (SME) a resurselor din spaţiul de locuit sau de lucru, în funcţie de individ şi de preferinţele acestuia cu posibilitatea de învăţare si adaptare la nevoile lui, pe parcurs. În acest mod, sistemul controlează spaţiul, iar în lipsa oamenilor, sistemul poate reseta mediul pe un mod ECO.

Proiectul se pretează la orice fel de spaţiu: clădiri de birouri, şcoli, spitale, clădiri administrative, gospodării, spaţii comerciale etc. De asemenea, poate fi adaptat şi la nivel de spatiu comunitar, parcuri, cartiere, zone pietonale etc.

 „Aceasta idee mi-a venit în timp ce căutam o soluţie de reducere a consumului de energie pentru apartamentul familial. Am observat că fiecare membru al familiei are anumite nevoi pentru a-şi atinge pragul de confort (e.g. o temperatură mai mare, o iluminare mai bună a spaţiului, dar de multe ori aceste setări rămân active şi după ce acesta părăseşte încăperea respectivă. Am încercat pe cât posibil să joc rolul de optimizare a consumului de resurse şi am reuşit să obţin o reducere cu 15 până la 20 % a cheltuielilor (apă, gaz, curent) pe lună. A fost un proces foarte greu de urmărit şi implementat manual. De aici a venit şi nevoia de a crea un sistem automat de monitorizare şi eficientizare a resurselor din spaţiul de locuit. Următorul pas pare a fi implementarea unui sistem care sa conecteze aceste echipamente unele cu altele şi să ia decizii în funcţie de preferintele nostre pentru a economisi timp, resurse şi mai ales de a spori confortul membrilor familiei”, spune Lucian Spaiuc.

Să pornim de la un exemplu concret: în funcţie de factorii ambientali (ora din zi, temperatură, luminozitate, număr de persoane care locuiesc în casa respectivă), sistemul începe sa urmărească comportamentul membrilor familiei care folosesc spaţiul de locuit. La un moment dat  unul din aceştia îi cere asistentului personal SME, prin comandă vocală, să modifice luminozitatea în zona biroului din sufragerie, întrucât vrea să noteze ceva. Comanda se înregistrează iar sistemul va adapta în viitor noul set de parametri peste parametrii anteriori. Are loc astfel un proces de învăţare a SME.” exemplifică Lucian Spaiuc, cel care a pus la punct acest proiect.

Proiectul eficientizează consumul resurselor din spaţiile locuibile în vederea reducerii costurilor de întreţinere şi limitarea risipirii resurselor. De asemenea, una dintre cele mai importante beneficii îl reprezintă confortul celor care utilizează spaţiile.

Share!