Companii

Valorificarea energiei recuperabile din procesul de transport al gazelor naturale în Sistemul Naţional de Transport

Echipa de proiect (de la stânga la dreapta) Alexandru Șerban, Niculae Toma, Adrian Ungureanu, Marian Nițulescu și Valentin Petrescu
Echipa de proiect (de la stânga la dreapta): Alexandru Șerban, Niculae Toma, Adrian Ungureanu, Marian Nițulescu și Valentin Petrescu

Cum poţi transforma un mare dezavantaj într-o invenţie care generează energie verde?

Cu atenţie, inteligenţă şi perseverenţă se poate constata cum o situaţie nedorită se poate transforma într-un avantaj ce poate fi exploatat, devenind chiar o invenţie! Aşa au considerat şi cercetătorii de la Institutul Naţional de Cercetare şi Dezvoltare Turbomotoare COMOTI care s-au pus serios pe treabă şi au dezvoltat un echipament modern şi eficient prin care energia de destindere a gazelor naturale (de trecere de la presiunea de transport la cea de distribuţie) se transformă în energie electrică verde.

Astfel, o turbină elicoidală (expander elicoidal) cuplată direct cu un generator electric este soluţia prin care se recuperează energia de destindere a gazelor naturale şi se transformă în energie electrică utilă şi mai ales, nepoluantă. Totodată, se reduc şi consumul de energie primară şi emisia de dioxid de carbon.

Dr. Ing. Niculae Toma, iniţiatorul proiectului, ne spune că ideea de realizare a expanderului cu şurub a venit pe neaşteptate. Cum? De ce? Ca orice noutate ea nu apare din nimic, ci din observarea atentă a realităţii şi mai ales din înţelegerea legilor fizice care o alcătuiesc. La baza acestei invenţii este observarea unei situaţii reale, apărute accidental la oprirea unui compresor cu şurub într-o staţie de comprimare a gazelor naturale.

Cercetătorii au plecat de la principiul potrivit căruia pentru reducerea presiunii gazelor naturale în staţiile de reglare şi măsurare de pe conductele magistrale, se utilizează ventile de laminare încălzite, care permit reducerea presiunii de la presiunea de transport la presiunea de distribuţie. Această practică conduce la o pierdere însemnată de energie "verde" dar care ar putea fi totuşi recuperată şi utilizată mai târziu.

Ceea ce s-a şi întâmplat, fiindcă ideea echipei care a realizat turbina elicoidală a fost deja pusă în practică, iar rezultatele nu au întârziat să apară: folosim judicios resursele energetice şi protejăm natura deopotrivă!

Echipament expander cu șurub - generator electric în stația SCG ONEȘTI
Echipament expander cu șurub - generator electric în stația SCG ONEȘTI

Proiectul este cu atât mai important fiindcă vine în contextul în care se vorbeşte tot mai des şi mai apăsat despre importanţa creşterii siguranţei în alimentarea cu energie electrică şi limitarea importului de resurse energetice. De aici derivă o altă preocupare actuală deopotrivă şi anume aceea de a identifica şi pune în practică politici adecvate pentru conservarea energiei în sensul recuperării acesteia cât mai mult posibil din toate sursele energetice disponibile la un anumit moment dat.

Share!