Proiectele finaliste E.ON Energy Globe Award România 2018

Categoria Companii

NRGeenie

Ideea care a generat produsul a apărut la mijlocul lui 2017 dintr-un experiment menit sa valideze ipoteza predictibilităţii consumului de gaze naturale la nivel național. Împreună cu Vlad Vergu, pe care Andrei Pruteanu l-a cunoscut la Universitatea Tehnică din Delft, Olanda, unde amândoi erau în curs de definitivare a studiilor doctorale în domeniul ingineriei software, a realizat un mini studiu de fezabilitate pentru testarea ideii. Succesul studiului le-a dat celor doi impulsul către următorul pas, dezvoltarea ideii într-un produs comercial care să răspundă nevoii din ce în ce mai acute de analiză de date a companiilor din domeniul energetic.

Craft Bicycle

Spiritul antreprenorial îl are de mic copil. L-a simţit încă din urmă cu 20 de ani, când vindea legume din solarul bunicilor şi visa să construiască o companie mare de care să audă toată lumea. A absolvit cursurile Facultăţii de Horticultură din Bucureşti, devenind inginer peisagist, iar spiritul de întreprinzător s-a dezvoltat şi a căpătat noi forme. Totul a început cu o revistă de specialitate în care a citit că o companie din SUA producea biciclete din bambus. A fost atât de fascinat de ştire încât timp de trei zile nu a mai ieşit din casă, documentându-se cu asiduitate. Acesta este începutul poveştii lui Sabin Dimian, tânărul CEO al companiei Craft Bicycle.

Valorificarea energiei recuperabile din procesul de transport gaze naturale în Sistemul Naţional de Transport

Cu atenţie, inteligenţă şi perseverenţă se poate constata cum o situaţie nedorită se poate transforma într-un avantaj ce poate fi exploatat, devenind chiar o invenţie! Aşa au considerat şi cercetătorii de la Institutul Naţional de Cercetare şi Dezvoltare Turbomotoare COMOTI care s-au pus serios pe treabă şi au dezvoltat un echipament modern şi eficient prin care energia de destindere a gazelor naturale (de trecere de la presiunea de transport la cea de distribuţie) se transformă în energie electrică verde.

Categoria Tineret

Kidibot Energy Battle

Aţi auzit vreodată de nişte extratereştri răutăcioşi care vor să cucerească Pământul prin lene şi prostie? Ei bine, Crocobeţii, căci despre ei este vorba, oricât de puternici ar fi, pot fi învinşi chiar de copii, cu nişte arme foarte eficiente. Ştiţi ce trebuie să facă copiii pentru a ajunge salvatorii planetei: să citească şi să înveţe cât mai multe despre eficienţa energetică şi protecţia mediului înconjurător!

Chit educativ eoliano-fotovoltaic

Un chit de producere a energiei electrice din surse regenerabile este una dintre componentele parcului educațional realizat la Colegiul Național ”Petru Rareș” din Suceava. Ideea acestui parc a pornit, pe de o parte, de la dificultăţile întâmpinate în organizarea activităților instructiv educative din cauza lipsei de spațiu, iar pe de altă parte, din dorinţa Colegiului de amenajare a unor spații atractive și stimulatoare destinate educației non-formale în aer liber, vizând în special educația civică și educația pentru ecologie urbană, complementare zonelor de învățare tradiționale.

Natura şi Comunitatea

Se spune că cel mai greu de schimbat este mentalitatea oamenilor. Există însă dovezi că acolo unde este voinţă, răbdare şi perseverenţă totul este posibil. Centrul de Educaţie Nonformală de Mediu “Guşteriţa Verde” este un proiect inedit al Parohiei Evanghelice Sibiu care susţine, începând din 2010, activitati şi proiecte cu tematică ecologică în „maratonul“ pentru schimbarea stilului de viață legat de deşeuri. În Guşteriţa există o gradină ecologică cu plante medicinale, plante aromate, flori, legume şi verdeţuri, o seră de legume şi o varietate de pomi şi arbuşti fructiferi.

Categoria Municipalități

Educatie ecologică, de la activităţi la implementare

Încălzirea globală, schimbările climatice, excesul de materiale plastice şi degradarea acestora care durează secole sau perspectiva epuizării combustibililor fosili sunt teme îndelung dezbătute în societatea românească si care dau bătăi de cap celor mari. Pentru a contribui la soluţionarea marilor probleme ale planetei, cei mici îşi pot atribui rolul de salvatori ai acesteia, învăţând ce trebuie să facă pentru a schimba în bine mediul şi pentru a transmite aceste comportamente şi familiilor lor.

Creșterea randamentului global al C.E.T.-urilor

Ideea proiectului a plecat de la funcţionarea la randament mai scăzut al centralelor electro-termice pe perioada verii faţă de sezonul rece. Scopul principal al unei centrale electro-termice este de a produce energie electrică. În urma procesului tehnologic rezultă ca produs secundar un fluid purtător de căldură care este trecut prin schimbătoare de căldură pentru a produce agent termic. Acest agent termic este transportat către punctele termice ale unui oraș pentru a produce în final apă caldă menajeră şi încălzire în locuinţe.

Eficientizarea sistemului de transport în municipiul Rm.Vâlcea

Râmnicu Vâlcea se mândrește cu faptul că este prima municipalitate din România a cărei societate de transport public local are în dotare autobuze ecologice, după ce în luna februarie a acestui an au fost puse în circulație trei astfel de autovehicule pe gaz natural comprimat (CNG), iar în perspectivă se are în vedere continuarea completării parcului auto cu vehicule prietenoase cu mediul.

Categoria Do it yourself

Home Manager

Era în primăvara anului 2014, când oneşteanul Radu Tabarcea a început să studieze cum să implementeze un sistem de control care să simuleze existenţa unui termostat în fiecare cameră. Până în toamnă, prima variantă a sistemului era implementată atât hardware, cât şi software, iar din iarna anului 2014, funcţionează constant.

Reduce, reuse, recycle!

La bază este tapetul. Cu asta a început Alexandra, însă cu timpul afacerea ei s-a diversificat, fiindcă clienţii au început să îi ceară sfaturi legate de amenajările interioare. De un an şi jumătate a trecut la o mică secţie de croitorie, cu două angajate care fac draperii, perdele, perne personalizate şi haine pentru copii. Convinsă fiind că găsirea unor soluţii care să îmbine arta şi creativitatea cu nevoia de a asigura un mediu cât mai curat şi sănătos vor duce la un viitor mai bun, Alexandra a trecut la o nouă etapă în activitatea firmei pe care o conduce.

Project Calypso

"Totul a pornit cu o dezbatere cu privire la principalele probleme care afectează societatea și mediul în care trăim. Dintre toate cazurile discutate, poluarea apelor ne-a atras în mod deosebit atenția și astfel am început să schițăm planurile unui dispozitiv de monitorizare a calității apei", spun autorii proiectului, Ştefan Şovea şi Andrei Ventuneac.

Categoria Idei

Electrofiltru pentru desprăfuirea gazului de la centralele termice pe lemn

Aproximativ 50% din gospodăriile românilor din zonele rurale, chiar şi în zonele urbane, utilizează lemnul ca sursă de combustibil pentru realizarea încălzirii locuinţelor şi pentru prepararea apei calde. Arderea lemnului în sobe şi centrale termice determină o sursă în plus de poluare a aerului. Puterea termică a acestora nu este mare, dar numărul lor este însemnat, sunt răspândite peste tot, iar efectul poluator produs nu este de neglijat.

Soluţii de monitorizare şi eficientizare a resurselor în spaţiile de locuit prin intermediul unui asistent personal folosind tehnologia deep learning

Ce-ar fi dacă însăşi casa în care locuim ne-ar învăţa tabieturile, nevoile, acţiunile repetitive? Dar dacă o clădire care găzduieşte 6.000 de angajaţi ar face asta, sau dacă chiar intersecţia din centrul oraşului ar putea trece pe mediul ECO atunci când, pentru un timp, oraşul a amuţit?

BuyMySell

Eşti îngrijorat de cantitatea de deşeuri pe care le produci şi de impactul lor asupra mediului înconjurător? Te-ai întrebat cum poţi da o mână de ajutor naturii, reciclându-le? Nu eşti singurul, mulţi dintre noi, fie că producem deşeuri prin consumul casnic, fie prin activitatea economică, dorim să ne implicăm dar nu ştim prea bine ce să facem cu deşeurile, unde să ne adresăm şi cine le reciclează.