Marele premiu al competiţiei E.ON Energy Globe Award România, ediţia 2017, câştigat de Grădiniţa „Prichindel” din Suceava

20.10.2017, București

E.ON Energy Globe Award România, competiţie aflată la cea de-a doua ediţie, şi-a anunţat câştigătorii în cadrul unei Gale desfăşurate joi, 19 octombrie, la Palatul Regal din Bucureşti, eveniment la care au participat reprezentanţi de top ai mediului de afaceri, universitar, cultural şi guvernamental.

Lansată la 1 mai 2017, competiţia a constat în selecţia de proiecte şi idei inovatoare din domeniul eficienţei energetice şi al protejării mediului. Până la termenul-limită 16 iunie, pe platforma energyglobe.ro au fost înscrise peste 160 de proiecte.

Acestea au fost analizate şi selectate de către un juriu independent, care a întocmit o listă cu proiectele finaliste, câte trei pe fiecare dintre cele cinci categorii din concurs. Departajarea lor s-a realizat pe baza unor criterii de evaluare, fiecare cu procentajele sale, care iau în calcul atractivitatea proiectului, gradul său de inovare, potenţialul de replicare a respectivei iniţiative şi componenta legată de eficienţa energetică. Ulterior, dintre cele 15 proiecte finaliste au fost alese cinci câştigătoare.

Lista proiectelor câştigătoare şi a premiilor acordate în cadrul E.ON Energy Globe Award România 2017 este următoarea:

Categoria Companii

 •  „Save Energy” – SC W3 Marketing Technology SRL Constanţa
  2.500 Euro şi free banking pentru un an – premiu acordat de ING
  Centrală termică – premiu acordat de Vaillant

Categoria Do it yourself

 • Pompa de căldură, viitorul la tine acasă” – Ciprian Macsim, loc. Vânători, com. Popricani, jud. Iaşi
  Produse şi servicii de telefonie mobilă echivalentul a circa 2.700 Euro – premiu acordat de Orange
  Centrală termică – premiu acordat de Vaillant

Categoria Idei

 • Software inteligent pentru optimizarea reabilitării energetice a clădirilor” - Facultatea de Energetică – Universitatea Politehnică Bucureşt
  Centrală termică – premiu acordat de Vaillant

Categoria Tineret

 • ,,Oraşul Viitorului" - Grădiniţa cu program prelungit ,,Prichindel", Suceava
  5.000 Euro – premiu acordat de BRD – Groupe Societe Generale SA
  Centrală termică – premiu acordat de Vaillant

Categoria Municipalităţi

 • Microhidrocentrală pe râul Moldova” - Primăria Municipiului Roman, jud. Neamţ
  5.000 Euro – premiu acordat de Siemens SRL
  Centrală termică – premiu acordat de Vaillant

Câştigătorul general al competiţiei, cel care va reprezenta România la etapa internaţională a Energy Globe Award de anul viitor, este Grădiniţa cu program prelungit ,,Prichindel", Suceava, cu proiectul ,,Oraşul Viitorului". Aceasta a primit suma de 10.000 de euro din partea E.ON Energie Romania, precum şi o centrală termică din partea Vaillant.

În ,,Oraşul viitorului” creat de copii, avioanele funcţionează cu energie eoliană, iar autoturismele cu energie solară, clădirile sunt realizate din pereţi solari, apa utilizată provine din purificarea apei de ploaie, iluminatul stradal are ca sursă energia eoliană stocată în baterii, iar aerul este purificat de ,,frunzele filtre” instalate în copacii din parcuri. 

O noutate absolută a competiţiei din acest an este introducerea votului online, o opţiune prin care vizitatorii portalului energyglobe.ro au putut vota proiectul favorit, căruia i s-a decernat „Premiul de Popularitate”. Acest premiu simbolic a fost decernat proiectului „Microhidrocentrală pe râul Moldova” al Primăriei Municipiului Roman, jud. Neamţ, care a înregistrat, în perioada 1-30 septembrie, cel mai mare număr de voturi online din partea publicului.