Wildlife Romania

Wildlife Romania

Viaţa necuvântătoarelor, din sălbăticie în direct.

Alergăm necontenit în vâltoarea poverilor vieţii, încercând să ne atingem ţelurile şi să ne îndeplinim visurile. Însă, de-a lungul existenţei noastre pe Terra, nu am fost niciodată singuri. Noi, oamenii, am fost dintotdeauna însoţiţi de animale, păsări şi tot ceea ce ne-a oferit natura. Am învăţat să folosim tot ceea ce ne înconjoară pentru a ne asigura o viaţă mai bună şi mai uşoară, să progresăm pe toate planurile. 

Dar, odată cu toată această dezvoltare a modului de viaţă, am uitat să păstrăm legătura cu vecinii de dincolo de marginea oraşului pentru că nu i-am mai văzut în fiecare zi iar astfel nu mai suntem conştienţi de existenţa, nevoile şi dramele lor. Am uitat că plantele, insectele, păsările, mamiferele, apele şi pădurile trăiesc în strânsă legătură unele cu altele şi că acţiunile noastre le afectează în mod direct precum şi că dispariţia lor ar însemna şi dispariţia noastră.

Wildlife România este un proiect care şi-a propus să fie fereastra noastră virtuală spre viaţa sălbatică din România, să ne reamintească cât de frumoasă şi de importantă este aceasta şi să ne ajute să o cunoaştem îndeaproape pentru a o putea proteja. Cu ajutorul tehnologiei de ultimă oră, proiectul aduce în casele noastre prima şi singura „grădină zoologică” virtuală din România, cu animale sălbatice libere, în mediul lor natural.

Din primăvara anului 2014, asociaţia Wild Watch a demarat proiectul Wildlife România cu o pagină de Internet (wildliferomania.com) unde au putut fi urmărite în direct cuiburile a două perechi de berze albe din două localităţi din judeţul Timiş, Carani şi Cărpiniş. Ulterior numărul camerelor de luat vederi a crescut la patru, adăugând şi imagini de la o hrănitoare de păsări precum şi din cuibul celei mai rare păsări din România, şoimul dunărean.

Proiectul, pus în practică de doar două persoane la început, s-a bucurat de un succes neaşteptat, având peste 260.000 de vizitatori unici de la punctul de start al implementării sale, în timp ce media zilnică a „privitorilor” este de 1.500 într-o singură zi.

Acum sunt 5 persoane care se ocupă de tot ceea ce înseamnă Wildlife România, fiecare având atribuţii clare, de la proiectarea instalaţiilor, execuţia reţelor IT, serviciile de hosting şi streaming până la trezirea conştiinţelor semenilor noştri şi interacţiunea cu publicul care are posibilitatea să folosească serviciul de chat dar şi să facă donaţii asociaţiei pentru ca această să-şi poată continua activitatea.

Aproape zilnic vorbesc în privat sau pe chat cu privitorii noștri. De anul acesta le-am dat posibilitatea să se implice cu ajutorul donațiilor. Dacă nu ar fi fost ajutorul lor nu aș mai fi putut continua proiectul”, ne mărturiseşte Cristian Ilea, cel care a iniţiat acest proiect în urma unei călătorii în Africa de Sud, unde a participat la o specializare pentru filmarea animalelor sălbatice.

Am un job din care întrețin proiectul. Dar visez la momentul în care o să pot să mă ocup doar de acest proiect“  mai spune Cristian. Toţi cei implicaţi în proiect fac acest efort din dragoste pentru natură şi în special pentru a-i face pe ceilalţi oameni conştienţi că lumea necuvântătoarelor trebuie înţeleasă şi salvată.

Cred că acest proiect generează cunoaștere, educație dar și divertisment în același timp.

De la programe educaționale până la emisiuni de televiziune cu puternic impact asupra oamenilor“,  arată Cristian, explicând că de curând imaginile live cu berzele de la Cărpiniș au făcut parte din cel mai mare show de televiziune cu animale sălbatice în direct, la postul de televiziune National Geographic Channel.