Tummy - Eroul care îţi pune mâncarea în traistă

Tummy

Ce s-au gândit trei tineri să facă pentru a diminua risipa alimentară și efectele negative pe care aceasta le produce?

Elias trăieşte de ani de zile în Danemarca, dar se gândeşte cu mult drag la România unde îşi doreşte să se întoarcă la un moment dat. Până atunci, împreună cu sora lui Nadia şi cu un bun prieten vor să fie aproape de români şi propun o soluţie care să reducă risipa alimentară de care nu suntem deloc străini, direcţionând surplusul spre consum şi nu spre coşul de gunoi. 

Este cunoscut faptul că noi, românii, cheltuim sume importante pentru alimente pe care nu reuşim să le consumăm în totalitate. Astfel, România deține o poziție fruntașă în clasamentul european al țărilor celor mai risipitoare, clasându-se pe locul 9 din cele 27 de țări analizate de Eurostat în anul 2015. Mai exact, aruncăm 2,2 milioane de tone de alimente bune de consum în fiecare an (6.000 tone pe zi). La nivel mondial, anual, peste 30% din alimentele produse ajung la coșul de gunoi, însemnând aproximativ 1,3 miliarde de tone de alimente consumabile, cantitate care ar putea acoperi de trei ori necesarul de hrană pentru populaţia globului.

Ce s-au gândit cei trei tineri să facă pentru a diminua risipa alimentară și efectele negative pe care aceasta le produce: poluarea, emisia de gaze toxice, încălzirea globală sau pierderi financiare ?

Ei propun o aplicaţia mobilă - Tummy – sub chipul eroului care salvează mâncarea și o redirecționează spre „burtica” consumatorului. Astfel, surplusul alimentar este salvat, vândut și savurat într-un mod simplu și inovativ, în loc să fie considerat pierdere și aruncat la finalul zilei. Prin intermediul aplicației, consumatorii pot comanda mâncare diversă de la restaurantele partenere, urmând ca apoi să își ridice comanda de la restaurant, cu câteva ore înainte ca acesta să se închidă sau pe parcursul zilei. În acest fel, contribuim împreună la reducerea risipei alimentare, salvând planeta, mâncarea și banii, prin cumpărarea surplusului alimentar la un preţ minim.

Subiectul este de mare actualitate, întrucât în România s-a aprobat Legea Risipei Alimentare (Legea 217/2016) care obligă restaurantele să doneze surplusul de alimente unor organizații sau asociații caritabile, în loc să o arunce. În acest moment se aşteaptă modificări la lege şi norme de aplicare, dar până atunci  important este să găsim cât mai multe soluţii pentru a ajuta producătorii, comercianţii, restaurantele, clienţii şi, nu în ultimul rând, mediul înconjurător!