Termorek - recuperatorul de căldură

Termorek

Recuperator de căldură cu plăci recuperatoare din gaze de ardere pentru cazane şi cuptoare termice casnice şi industriale cu puteri de la 20 kW până la 2000 kW

”O parte din căldura rezultată din arderea combustibilului (gazos,lichid, solid) în cazane, cuptoare, sobe, şemineuri etc. este pierdută prin gazele de ardere, iar ideea de la care am pornit a fost recuperarea unei părţi cât mai mari din această căldură care altfel ar ajunge în atmosferă”, spune Constantin Vasile Ionescu din Iaşi.

Primele încercări şi teste pentru realizarea unui recuperator de căldură din gaze de ardere pentru aplicaţii casnice le-a făcut prin anul 2005, iar primele aparate au fost comercializate în 2007. Conţineau o singură placă recuperatoare aşezată în interiorul unui tronson de ţeava emailată. Se puteau folosi pentru recuperarea căldurii la cazane mici sau şemineuri, funcţionând cu lemne, şi asigurau o putere recuperată de cca. 3 KW.

Prin cercetări şi dezvoltări ulterioare s-a ajuns la variantele actuale de economizoare de căldură Termorek. „Pentru concepţia, realizarea şi promovarea acestor produse am avut-o întotdeauna şi o am în continuare alături pe soţia mea, ca şi mine, inginer în Energetica industrială”, spune Constantin Vasile Ionescu.

Recuperatorul de căldură de la cuptorul tunel asigură o suprafaţă de schimb de căldură de 6,4 mp şi o putere termică recuperată de cca. 40 KW.

Recuperatorul de căldură de la cazanul de 3 MW asigură o suprafaţă de schimb de căldura de 9 mp şi o putere termică recuperata de cca. 60 KW. La acest aparat au fost montate termometre la intrarea şi la ieşirea gazelor de ardere şi, la functionarea în regim de 80%, gazele de ardere intrau în recuperator la 160 grade Celsius şi ieşeau la 120 grade Celsius. Lungimea traseului gazelorde ardere în recuperator este de 1,2 m.

”Am ajuns să producem un recuperator de căldură din gaze de ardere deosebit de performant şi sigur în functionare, acoperind o gamă foarte diversă de aplicatii, investiţia făcută de beneficiar fiind recuperabilă în mai putin de un an pentru orice aplicaţie (practic, în cca. 6-7 luni de funcţionare)”, arată ieşeanul.

Economizorul de căldura Termorek oferă posibilitatea obţinerii unor economii mari şi imediate, prin reducerea substanţială a cheltuielilor pentru încălzire şi producere de apă caldă, contribuind de asemenea şi la protejarea mediului prin reducerea cantităţii de CO2 în urma creşterii eficienţei energetice a instalaţiilor de ardere casnice sau industriale.

Termorek recuperează căldura pierdută cu gazele de ardere folosind-o fie pentru preîncălzirea apei din cazan, fie pentru producerea de apă caldă. Este o soluţie simplă, sigură şi uşor de montat, chiar şi în instalaţiile existente, pentru creşterea apreciabilă a randamentului. Pentru aplicatii industriale, aparatul se construieşte adaptat situaţiei concrete.