Software inteligent pentru optimizarea reabilitării energetice a clădirilor

Software inteligent pentru optimizarea reabilitării energetice a clădirilor

Ce legătură există între clădirile vechi şi inteligenţa artificială?

V-aţi întrebat vreodată cum poate contribui inteligenţa artificială la eficientizarea consumului de energie al clădirilor existente? Nu sţiu câţi dintre noi pot răspunde afirmativ, întrucât această temă nu face parte din preocupările noastre curente. Ei bine, lucrurile stau altfel în cazul unui tânăr asistent universitar de la Facultatea de Energetică din Bucureşti, Mihail Bogdan Căruţaşiu. Cel care, preocupat de ţintele pe care Uniunea Europeană le-a stabilit în ceea ce priveşte reducerea impactului energetic al clădirilor cu 40% din totalul energiei consumate, vine cu o idee care ar putea contribui la atingerea acestui obiectiv şi în ţara noastră. Mai mult, soluţia propusă de el este o alternativă rapidă şi eficientă la metodologia actuală de auditare energetică a clădirilor.

Ideea pare simplă şi constă în oferirea unor soluţii optime din punct de vedere tehnico-economic pentru reabilitarea unei clădiri, în baza unui soft inteligent. Însă în spatele acestui soft stă un model matematic extrem de complex care îmbină elemente de calcul evoluţionist(algoritmi genetici) cu cele de calcul neuronal artificial care cresc acurateţea rezultatelor şi micşorează timpii de calcul.

Pe ce se fundamentează şi cum funcţionează acest soft? Punctul de plecare îl constituie crearea a două baze de date, una dintre ele conţinând caracteristicile tehnico-economice ale echipamentelor utilizate în mod frecvent în eficientizarea energetică a clădirilor, iar a doua este formată din rezultatele unor simulări utilizând software-uri consacrate. Bazele de date sunt folosite pentru ca reţeaua neuronală artificială, antrenată prin utilizarea noului model matematic, să înveţe rapid şi să poată stabili soluţia optimă de reabilitare a clădirii analizate.

Dar pentru ca această aplicaţie să nu fie una exclusivistă şi să servească unui număr cât mai mare de utilizatori, iniţiatorul doreşte integrarea algoritmului complex într-o interfaţă simplu de folosit. Iar ca şi funcţionalitate, odată implementată această ideea, ea are ca şi public ţintă, o paletă largă de beneficiari, începând cu municipalităţile, dezvoltatorii, constructorii, şi chiar persoane fizice care îşi doresc să reducă costurile pe care le au cu consumul de energie .

Aşadar, proiectul propune utilizarea unei rețele neuronale artificiale (RNA) îmbunătățite pentru a efectua auditul energetic al clădirilor. Reţelele sunt utilizate pe scară largă în rezolvarea problemelor complexe datorită abilității de a mima creierului uman şi de a lua decizii și de a se autoadapta în cazul apariției unei situații noi.