Rebuilding Romania

Rebuilding Romania

O zi din viaţa ta dăruită comunităţii, o zi pentru reconstrucţia unui sat! Cum poţi schimba viaţa unei comunităţi în 24 de ore?

Pare aproape imposibil să poţi realiza aşa ceva în numai 24 de ore. Însă totul devine posibil dacă vorbim de o armată de voluntari care îşi vor pune la dispoziţie toate abilităţile lor pentru a schimba nu doar faţa unui sat, dar şi mentalitatea locuitorilor săi.

În linii mari, aceasta este ideea de bază a proiectului Rebuilding România  care a fost generat de o echipă inimoasă de tineri, preocupaţi de o schimbare benefică atât mediului înconjurător, cât şi a societăţii. Voluntarii reuniţi  în acest proiect vor începe incursiunea în satul românesc  printr-o acțiune de ecologizare și amplasare de puncte de colectare selectivă a deșeurilor, apoi vor ajunge la instituţiile reprezentative: grădiniță, școală, dispensar şi cămin cultural. Acestea vor fi reabilitate și înnoite cu echipamente de ultimă generație, de la mobilier, la laptopuri şi, nu în ultimul rând, cărți.

Dar lucrurile nu se opresc aici pentru că oamenii nu au nevoie doar de un confort fizic și vizual, ci şi de educație pentru a înțelege și păstra autenticitatea unui loc. Sătenii vor fi întâmpinați de o caravană medicală, unde vor putea face consultații gratuite. Pe lângă acestea, vor putea vizita ateliere hand-made care îi poate inspira pe cei care au rămas în sat să valorifice arta tradiţională românească.  Nu vor lipsi  piese de teatru şi un concert care vor pune în mişcare toată suflarea satului. Copii joacă un rol foarte important în menținerea vie a unui sat, de aceea în proiect ei reprezintă un punct de interes. Vor beneficia de training-uri de dezvoltare personală (comunicare şi public speaking) și vor primi informaţii privind importanța unui mediu sănătos.

„Vom lucra cu voluntari de la Uniunea Studenţilor din România din mai multe centre universitare. Suntem convinşi că odată lansat acest proiect vom reuşi să adunăm mulţi studenţi fiindcă asociaţia noastră este cunoscută în mediul universitar unde am derulat şi alte proiecte. Suntem conştienţi că astfel de iniţiative privind reabilitarea unor instituţii sau a susţinerii unor activităţi culturale sau educaţionale nu sunt singulare, dar ce ne diferenţiază de iniţiative similare este timpul scurt de numai 24 de ore chiar dacă înainte avem o perioadă intensă de pregătire. Ceea ce ne dorim este ca impactul să fie foarte mare în comunitate. Vom începe cu un sat aflat la câţiva kilometri de Alexandria şi ulterior vom extinde şi în alte zone. Pe termen lung ne dorim să creăm un model care să fie preluat de cât mai mulţi doritori”, declară Paula, managerul de proiect de la Asociaţia Frends pentru Dezvoltare. Este cunoscut faptul că noi, românii, cheltuim sume importante pentru alimente pe care nu reuşim să le consumăm în totalitate. Astfel, România deține o poziție fruntașă în clasamentul european al țărilor celor mai risipitoare, clasându-se pe locul 9 din cele 27 de țări analizate de Eurostat în anul 2015. Mai exact, aruncăm 2,2 milioane de tone de alimente bune de consum în fiecare an (6.000 tone pe zi). La nivel mondial, anual, peste 30% din alimentele produse ajung la coșul de gunoi, însemnând aproximativ 1,3 miliarde de tone de alimente consumabile, cantitate care ar putea acoperi de trei ori necesarul de hrană pentru populaţia globului.

Ce s-au gândit cei trei tineri să facă pentru a diminua risipa alimentară și efectele negative pe care aceasta le produce: poluarea, emisia de gaze toxice, încălzirea globală sau pierderi financiare ?

Ei propun o aplicaţia mobilă - Tummy – sub chipul eroului care salvează mâncarea și o redirecționează spre „burtica” consumatorului. Astfel, surplusul alimentar este salvat, vândut și savurat într-un mod simplu și inovativ, în loc să fie considerat pierdere și aruncat la finalul zilei. Prin intermediul aplicației, consumatorii pot comanda mâncare diversă de la restaurantele partenere, urmând ca apoi să își ridice comanda de la restaurant, cu câteva ore înainte ca acesta să se închidă sau pe parcursul zilei. În acest fel, contribuim împreună la reducerea risipei alimentare, salvând planeta, mâncarea și banii, prin cumpărarea surplusului alimentar la un preţ minim.

Subiectul este de mare actualitate, întrucât în România s-a aprobat Legea Risipei Alimentare (Legea 217/2016) care obligă restaurantele să doneze surplusul de alimente unor organizații sau asociații caritabile, în loc să o arunce. În acest moment se aşteaptă modificări la lege şi norme de aplicare, dar până atunci  important este să găsim cât mai multe soluţii pentru a ajuta producătorii, comercianţii, restaurantele, clienţii şi, nu în ultimul rând, mediul înconjurător!