Pompa de căldură, viitorul la tine acasă

Pompa de căldură, viitorul la tine acasă

Independent, inteligient, eficient şi eco

“Dintotdeauna am avut un mare interes pentru metodele alternative de producere a curentului și a căldurii, considerând metodele clasice costisitoare, ineficiente în timp și dăunătoare mediului înconjurător. De aici a plecat ideea acestui proiect personal de a construi o casă care să nu fie doar confortabilă, dar şi cât mai prietenoasă cu mediul înconjurător”, spune Ciprian Macsim, din localitatea Vânători, jud. Iaşi 

Practic, dorința lui a fost să îşi construiască o casă independentă energetic și să se folosească de resursele inepuizabile pe care natura ni le pune la dispoziție pentru a produce căldură și energie electrică. În procesul de proiectare al locuinței a trebuit să aleagă între a cumpăra și arde lemne pentru producerea căldurii pentru tot restul vieții şi a folosi resurse inepuizabile și ecologice.

În urma documentării proprii, dar şi a discuţiilor cu specialişti în domeniu, eliminând rând pe rând variantele nefezabile, a ajuns la varianta de pompă de căldură cu un coeficient de performanţă peste 5, adică la 1 kWh consum de curent aceasta produce cel puţin 5 KWh termic.

Costul pompei de căldură a fost mai mare decât costul unui centrale pe lemne (cea pe gaz a fost exclusă din start deoarece nu avea acces la rețeaua de gaz). Pompa de căldură a achiziționat-o împreună cu un boiler tank de 350 litri care oferă posibilitatea de a-l conecta la panouri solare în vederea producerii de apă caldă vara și un plus de 20-40% iarna la încălzire. „Consider că am făcut cea mai bună investiție pentru viitor şi aproximez că în 5 ani îmi voi amortiza investiția”, spune Ciprian Macsim.

Următoarea etapă a fost alegerea unor soluţii cât mai eficiente pentru construcţie astfel ca pierderile de căldură să fie minime. Toate materialele, cărămidă, izolaţie exterioară, acoperiş etc. au fost alese în principal după criteriul  nivelului de izolaţie termică.

A ales sistemul de încălzire în pardoseala, încălzirea fiind gândită pe zone pentru ca ulterior să fie automatizată. „Sistemul pe care vreau să îl implementez e prin programarea fiecărei zone în funcție de camera în care sunt şi să eficientizez consumul prin a încălzi doar atât cât este necesar. Adică să nu încălzesc toată casa când folosesc doar o parte din ea”, explică ieşeanul.

Proiectul include și achiziționarea a două panouri solare pentru încălzirea apei și a unui sistem de panouri fotovoltaice pentru producerea curentului electric. Acest lucru se datorează dorinței de a fi 100% independent în această direcție.

„După ce voi finaliza lucrările aferente instalării pompei de căldură, îmi doresc să realizez un sistem de reciclare a apei de ploaie pe care să o folosesc pentru irigarea grădinii.  În această direcție m-am gândit la un sistem care adună apa de ploaie care curge prin burlane într-un bazin de 4 tone îngropat în pământ. La acesta vreau să conectez o pompă la un sistem de irigare care să poată fi controlat cu ajutorul unui dispozitiv smartphone”, adaugă Ciprian Macsim.

Un alt aspect al proiectului include un sistem de degivrare, dezghetare a aleilor din curtea casei prin montarea unor circuite integrate în trotuare care vor conține lichid antigel și care vor fi conectate, de asemenea, la pompa de căldură.

„Am început acest proiect acum  un an şi jumătate cu experiența zero şi pot spune că acum am ajuns să pot da consultanţă familiei şi prietenilor”, încheie acesta.