Sistemul automatizat de bike-sharing I'VELO Urban

Sistemul automatizat de bike-sharing I'VELO Urban

Te-ai gândit vreodată cât de mult ajută pedalatul în prevenirea obezităţii sau a bolilor cardiovasculare ? Sau că poţi contribui la reducerea emisiilor de CO2 din atmosferă ori a poluării fonice dacă foloseşti bicicleta în locul maşinii cu care te deplasezi la serviciu, la cumpărături sau în vacanţă ?

Poate că ţi-ai pus deseori aceste întrebări , dar din diferite motive ai tot amânat să faci o schimbare în viaţa ta. Asociaţia Green Revolution îţi dă o mână de ajutor şi vine cu un proiect menit să crească numărul celor care folosesc bicicleta, optând astfel pentru o viaţă sănătoasă.

Proiectul I’Velo Urban este primul sistem automatizat de bike-sharing din București. Reţeaua de staţii automatizate prin intermediul căreia pot fi închiriate bicicletele I’Velo Urban deserveşte atât zonele centrale foarte aglomerate, cât și pe cele din proximitatea centrelor de afaceri din nordul capitalei, precum şi zonele adiacente celor mai importante atracţii turistice din Bucureşti. Rețeaua este amplasată în vecinătatea pistelor de biciclete și este complementară mijloacelor de transport în comun. Cele 10 stații pun la dispoziția utilizatorilor 180 de biciclete, disponibile 24/7.

În cei 6 ani de funcţionare, programul a reuşit să scoată la pedalat 1.300.000 de români şi a contribuit la reducerea emisiilor de CO2 din atmosferă de aproximativ 1.750 de tone.

„Am făcut o analiză despre ceea ce  înseamnă să renunţi în Bucureşti la maşină în favoarea bicicletei şi am ajuns la concluzia că parcurgi drumul mai rapid, nu ai probleme cu parcarea şi, dincolo de beneficiile aduse sănătăţii, experienţa este mai plăcută decât o călătorie cu maşina”, spune Maria, una dintre membrele echipei care se ocupă de implementarea proiectului.

I’Velo Urban este un proiect fabricat 100% în România:  stațiile automatizate și rastelurile sunt fabricate în ţară, folosindu-se forță de muncă, materie primă și expertiză autohtone , iar sistemul informatic automatizat este realizat de programatori de la o companie IT românească.  Spre deosebire de alte proiecte de bike-sharing automatizat implementate la nivel naţional sau internaţional, finanţarea pentru acest proiect este asigurată exclusiv din fonduri private.

Proiectul poate fi adaptat în funcţie de nevoile clientului, fie că vorbim de o instituţie publică sau una privată. De la zona şi modul de amplasare, la numărul de biciclete, brandingul acestora sau tipurile de abonamente pentru beneficiarii finali ai sistemului – toate elementele pot fi personalizate.

Conceput modular astfel încât să poată fi mărit sau micşorat in funcţie de teren, aceasta înseamnă că nu există nicio barieră pentru ca proiectul să poată fi implementat în orice loc unde există doritori de mers pe bicicletă!