Fuzzy temperature controller

Fuzzy temperature controller

Soluția inteligentă de control al temperaturii. Haideți să vedem cum funcționează un astfel de dispozitiv!

Setarea temperaturii ambientale pentru o anumită oră nu mai este o provocare, dar cum ar fi dacă temperatura din cameră sau de la birou s-ar regla nu numai în funcție de zi/oră ci și de prezența noastră efectivă în acel spațiu și a altor echipamente alimentate cu energie electrică? Atunci, cu siguranță, nu am risipi energia ci am folosi-o eficient, exact când am avea nevoie.

Rezumativ, asta își propune Fuzzy Temperature Controller: evitarea risipei de energie în încăperile încălzite cu echipamente electrice, însă menținând o temperatură confortabilă, adaptată exclusiv stilului de viață al utilizatorilor. Fuzzy Temperature Controller este așadar un regulator de temperatură care, spre deosebire de dispozitivele clasice, ține cont de prezența umană în încăpere și consumul celorlalte echipamente de încălzire similare instalate în casă.

Pentru optimizarea încălzirii și a consumului de energie, fiecare cameră care are un sistem electric de încălzire este echipată cu un Fuzzy Temperature Controller. Toată energia electrică consumată de sistemul de încălzire nu trebuie să depășească un anumit prag impus. Asta înseamnă că fiecare controller de temperatura trebuie să-și ajusteze comportamentul în funcție de consumul celorlalte echipamente de încălzire din casă și pentru a obține acest lucru, controllerele comunică între ele fiind conectate în rețeaua locală de net a locuinței (Ethernet).

Pentru a fi funcțional la nivelul întregii locuințe a fost implementat un sistem dinamic de priorități. Dacă temperatura dintr-o încăpere este de exemplu foarte scăzută, un controller clasic ar comanda imediat creșterea temperaturii spre valoarea pre-selectată. Acest lucru este total ineficient în cazul în care în încăperea respectivă nu se află nicio persoană.

În această situație, controllerul propus de noi nu va porni imediat echipamentul de încălzire ci își va seta propria prioritate ca fiind mai scăzută; va interoga celelalte controllere pentru a vedea dacă consumul energetic total este sub pragul selectat și va porni căldura numai dacă temperatura

scade spre o valoare critică. În cazul în care o persoană intră în încăpere, prioritatea se schimbă și controllerul va comanda creșterea temperaturii spre valoarea selectată. Toate acestea au la bază logica fuzzy: un prim bloc fuzzy setează prioritatea controllerului în funcție de prezența umană, diferența dintre temperatura reală și cea dorită și intervalul orar. Cel de-al doilea bloc fuzzy acționează efectiv asupra elementului de încălzire în funcție de prioritate și de consumul energetic al celorlalte elemente de încălzire din casă. Interacțiunea cu utilizatorul se face printr-o interfață web, care poate fi accesată de pe orice calculator sau echipament mobil conectat la rețeaua locală a locuinței.

Ingenios, nu? Proiectul este în faza de prototip funcțional și a obținut premiul "Honorable Mention" în 2010, la concursul organizat de revista Circuit Cellar și compania WizNet.