Şcoala Zero Waste & Keep Danube Clean – Bike Tour

Şcoala Zero Waste & Keep Danube Clean – Bike Tour
“Şcoala Zero Waste” şi “Keep Danube clean – Bike Tour” sunt doar două dintre proiectele educaţionale ale Asociaţiei EcoStuff România, care militează pentru o lume curată şi sănătoasă, o lume cu zero deşeuri. Prin fiecare proiect de până acum, asociaţia a încercat și a reușit să promoveze soluții pentru a educa și dezvolta comunitatea, pentru a încuraja creativitatea și pentru a inspira acțiuni pozitive pentru protejarea mediului înconjurător.

După doi ani în care a organizat la nivel județean o campanie care presupunea o acțiune de ecologizare într-o singură zi, în toată țara, și mai multe discuții avute cu voluntarii participanți, Radu Rusu a ajuns la concluzia că nu se putea rezuma doar la atât pentru a avea o țară curată deoarece din această perspectivă lipsea componenta educațională. Acesta a fost momentul care l-a determinat ca în 11 mai 2012 să înființeze Asociația EcoStuff Romania, alături de soția sa.

Pe parcursul activității sale EcoStuff și-a îndreptat atenția spre trei direcții de dezvoltare: educația ecologică și colectarea selectivă, acțiunile de ecologizare și proiectele upcycle – construcții realizate din materiale recuperate. Fiecare dintre aceste trei direcții au promovat proiecte cu numeroase beneficii pentru comunitate și au făcut ca asociația să devină cunoscută și apreciată, dovadă în acest sens fiind numărul mare de voluntari care se înregistrează de fiecare dată în cadrul diferitelor acțiuni derulate.

EcoStuff a intrat în competiția E.ON Energy Globe Award România cu două dintre proiectele sale: ”Școala Zero Waste” și ”Keep Danube Clean!” Bike Tour.

“Școala Zero Waste“ este un concurs național de educație ecologică și colectare selectivă destinat tuturor școlilor din învățământul primar și gimnazial din România, ca un răspuns la numărul redus al școlilor care au programe extinse sau permanente de educație ecologică.  Pentru a câștiga concursul, școlile care s-au înscris au adunat puncte acordate în funcție de organizarea a cât mai multor acțiuni educaționale din lista oferită de organizatori și prin colectarea selectivă a cât mai multor deșeuri reciclabile: hârtie/carton, aluminiu și plastic/pet. În cele 4 ediții de până acum au participat la acest proiect peste 40.000 de elevi din 390 de școli din România, au fost organizate sute de activități educaționale, de la plantări de copaci și ecologizări, la ateliere de reciclare creativă, scenete și până la evenimente de informare a populației cu privire la colectarea selectivă și protecția mediului. Au fost colectate astfel peste 500 de tone de deșeuri reciclabile. Elementul de noutate adus în ediția 2016 este Zero Waste Camp  - o tabără de educație ecologică la care au participat cei mai buni și cei mai implicați elevi din primele școli clasate în cadrul concursului ”Școala Zero Waste”.

“Keep Danube Clean!” Bike Tour este un proiect cu participare internațională, o caravană educațională pe biciclete organizată de-a lungul Dunării, de la izvoare până la vărsarea în Marea Neagră, la Sulina, pe un traseu cu o lungime de peste 3.000 de kilometri, care străbate 10 țări în 30 de zile. Traseul începe de la Donaueschingen, Germania și se termină la Sulina, România via Austria, Slovacia, Ungaria, Croația, Serbia, Bulgaria, Moldova și Ucraina. Proiectul face parte din programul mai amplu, cu același nume, care cuprinde și organizarea unor mici conferințe regionale pe tema gestionării deșeurilor și protecției mediului în Bazinul Dunării, precum și numeroase acțiuni de ecologizare în zonele cu probleme. Scopul întregului proiect este de a afla care sunt soluțiile pentru reducerea poluării fluviului, de a încuraja acțiuni de educație ecologică și de protecție a mediului și de a atrage atenția asupra poluării de care suferă râurile din Europa, în special Dunărea. Asociaţia va organiza o serie de întâlniri cu autoritățile și cu organizațiile de mediu din principalele localități de pe malul Dunării prin care această caravană va trece, pentru a transmite mesajul “Keep Danube Clean!” promovând în același timp mișcarea cu mijloace de transport care nu poluează - bicicletele.

Pentru EcoStuff fiecare proiect este important și vine însoțit de câte o provocare mai mare sau mai mică. Uneori este vorba despre lipsa de rapiditate în luarea unor decizii sau de acordare a autorizațiilor necesare de către autorități dar în majoritatea cazurilor cea mai mare provocare pentru asociație este finanțarea proiectelor. Însă președintele asociației nu este omul care să renunțe imediat ce lucrurile devin dificile pentru că este foarte implicat în ceea ce face iar acest lucru se poate observa cu ușurință când vorbește despre proiectele sale. Este cu adevărat pasionat de tot ce înseamnă sustenabilitate și grijă față de mediul înconjurător și crede că educația este cuvântul cheie pentru ca aceste concepte să devină parte din valorile românilor.

România se schimbă permanent, de la legislație până la atitudine. În ceea ce mă privește, schimbarea cea mai mare în bine o văd la cei tineri, care vin din urmă, la cei care acum au undeva între 10 și 25 de ani. Accesul la informație crește tot mai mult, lucru care dezvoltă curiozitatea. Satul a devenit global. Acum chiar avem cu toții posibilitatea să gândim global și să acționăm local. Schimbarea poate veni atât de sus, cât și de jos. Tot ce ne mai trebuie activat este dorința de a acționa. De aici și una dintre valorile EcoStuff Romania – Inspiring Action” ne-a spus Radu Rusu, președintele Asociației EcoStuff.

Iniţiator: Asociaţia EcoStuff Romania, Timişoara, jud. Timiş