Multinvest Business Center

Multinvest Business Center
Prima “clădire verde” de birouri clasa A cu certificare BREEAM clasa “Very Good” din Târgu Mureş, utilizează tehnologii innovative pentru un mediu de lucru sănătos. Proiectul contribuie la creşterea economică durabilă şi dezvoltarea economică pe plan regional şi local prin asigurarea durabilităţii afacerilor, creşterea avantajelor competitive ale Regiunii Centru şi crearea de noi locuri de muncă.

Sistemul de încălzire – răcire cu pompe de căldură, ventilaţia cu recuperare de căldură, apa caldă menajeră produsă cu panouri solare, colectarea apei pluviale şi utilizarea ei la grupurile sanitare, terasele verzi irigate cu apă pluvială, utilizarea de panouri fotovoltaice pentru încărcarea de automobile electrice, controlul automat al temperaturii interioare şi al nivelului de iluminat artificial, sunt doar câteva dintre soluţiile inovative utilizate.

Sâmbăta, la o discuţie cu prietenii, se pot naşte ideile strălucite!

Deoarece în timpul săptămânii nu au timp, programul fiind foarte încărcat, colegii se pot întâlni tot la birou, de data aceasta sâmbăta, când discuţiile se poartă mai relaxat, într-o atmosferă prietenească.  Atunci, din discuții amicale, se pot naşte idei care în anumite cazuri trec de la „ vis” la realitate.

Acesta nu este un scenariu, ci este cazul lui Gogolak Zzolt, CEO Multinvest din Târgu Mureş, care la o discuţie cu prietenul şi colegul său Bors István, la care s-a adăugat mai târziu, Cristian Tălmăcean, au despicat firul în patru privind provocările viitoare în ceea ce priveşte sursele de energie neconvenţională.

Haideţi să facem un proiect mai deosebit pentru  Târgu Mureş, unul provocator, care să nu aibă bariere” a fost primul gând mărturisit prietenilor de Gogolak Zsolt. În fiecare sâmbătă, timp de două luni, s-au purtat discuţii, s-au făcut schiţe şi bugete, plecând de la calitatea extraordinară a pământului care la o adâncime de până la 500-600 de metri are o temperatură constantă, energia captată din acest „radiator” natural putând fi folosită pentru încălzirea şi chiar răcirea aerului din clădiri. Şi aşa a apărut, după 26 de luni, prima clădire verde de birouri din Târgu Mureş!

30 de sonde geotermale au fost amplasate în centrul oraşului, la o adâncime de 200 de metri, pe o suprafaţă de circa 1000 mp pe care se înalţă clădirea de birouri cu 6 etaje.

De la aceste sonde pleacă un sistem de conducte prin care circulă glicol, care folosind temperatura constantă a pamântului, aduce apa la o temperatură de 13 grade Celsius la pompele de căldură. Ecartul de temperatură fiind mic, pompele de căldură suplimentează această căldură cu ajutorul compresoarelor, folosind energie electrică. Agentul termic secundar astfel produs alimentează instalația de încălzire cu ventiloconvectoare și cu cele 25.000  metri de conducte instalate în tavanul fiecărui nivel. Astfel se asigură deservirea întregii clădiri cu circa  150 de persoane, atât din punct de vedere al încălzirii iarna, cât și a răcirii pe timp de vară.

Panourile solare necesare pentru prepararea apei calde menajere sunt amplasate pe acoperiș, iar întregul circuit al energiei este atent monitorizat prin intermediul unui soft special  care permite eficientizarea şi optimizarea consumului.

Succesul acestui proiect se datorează întregii echipe, celor peste 20 de oameni care au fost implicaţi, fie că lucrează la birou sau în teren. Absolvent al Facultăţii de Construcţii Civile Timişoara, CEO-ul  Multinvest mizează pe creativitatea oamenilor, care este foarte importantă în prima fază, dar şi pe experienţa acestora fără de care nu poţi pune în practică ideile. Totuşi, cea mai importantă este calitatea oamenilor, iar echipa Multinvest se poate mândri și din acest punct de vedere.

Tot şantierul pentru construcţia clădirii verzi de birouri de clasa A, care respectă standardele internaţionale de calitate, a fost coordonat de Dna. Gogolak Margit. „Soţia mea este mai sceptică, dar inginer în toată regula. După ce a început să creadă în proiect, a coordonat toate lucrările şi a fost de mare folos, prin munca ei contribuind semnificativ la succesul proiectului”, a mărturisit Gogolak Zsolt.

Tată a trei copii, de 9, 14 şi 17 ani, pasionat de sport, CEO-ul Multinvest spune că pentru a avea succes, tinerii trebuie să se cunoască pe sine foarte bine, să îşi accepte „hibele”, adică punctele slabe pe care le au şi să îşi fortifice şi să îşi folosească la maximum calităţile pentru a-și alege meseria potrivită. Nu în ultimul rând, trebuie să îşi asculte glasul interior şi să îl urmeze fiindcă de acolo vine multă energie care te poate conduce spre succes.

Iniţiator: SC Multinvest SRL, Târgu Mureş, jud. Mureş