Modul bazat pe elemente de inteligență artificială și tehnici de auto-învățare utilizat în eficientizarea consumului de energie în sectorul clădirilor

Modul bazat pe elemente de inteligență artificială și tehnici de auto-învățare utilizat în eficientizarea consumului de energie în sectorul clădirilor
Proiectul propune un modul bazat pe elemente de calcul evoluționist (algoritmi genetici) destinat utilizării în estimarea consumului energetic al clădirilor. Simplitatea modelului, numărul mic de date măsurate necesare calibrării și eficiența ridicată de calcul, estimare și prezicere, recomandă implementarea modulului în infrastructuri de smart-building, smart-grid și smart-cities, acesta putând reprezenta punctul de legătură și minimizare a diferenței între cererea, producerea și distribuția de energie.

Acesta a fost testat pe o clădire pasivă construită în campusul UPB, iar rezultatele au indicat o eficiență foarte ridicată de estimare a consumului de energie pentru încălzire (eroare de maxim 5% pe perioada testată).

Optimizarea matematică a modulului este posibilă prin utilizarea datelor obținute printr-o descriere succintă a clădirii, precum și a datelor de consum energetic, măsurate pe o perioadă scurtă de timp. Se dorește aplicarea și testarea modulului pe o gamă cât mai largă de clădiri și realizarea unui cadru general de calcul, optimizare și predicție a consumurilor energetice, care poate fi utilizat atât local, pentru optimizarea sistemului HVAC și maximizarea confortului interior, cât și global, în vederea îmbunătățirii serviciilor pe piața de energie în România. Mai mult, modulul poate fi extins prin implementarea unui model de prezicere a numărului de ocupanți în clădirile comerciale care să ghideze funcționalitatea sistemului HVAC în vederea implementării unor măsuri de control bazate pe funcții și tipare de ocupare, măsuri ce s-au dovedit extrem de utile în creșterea eficienței energetice în acest tip de clădiri. O estimare corectă a numărului de ocupanți poate reduce cu până la 30% consumul de energie din clădirea respectivă.

Iniţiator: Universitatea Politehnică din Bucureşti, Bucureşti