Detectarea scurgerilor de metan în zonele urbane

Detectarea scurgerilor de metan în zonele urbane
Metodele pentru detecţia gazelor cu ajutorul platformelor aeropurtate au fost cercetate, dezvoltate şi certificate pentru zonele rurale. 3D GEO LASER propune o metodă pentru detectarea scurgerilor de metan în zonele urbane, cu ajutorul platformelor aeropurtate. Care a fost punctul de pornire?

În zonele urbane, detectarea este dificilă datorită caracteristicilor reţelelor şi a zonelor aglomerate cu construcţii şi infrastructură. Soluţiile actuale necesită realizarea de zboruri la altitudine foarte mică şi în plus, există limitări legale privind survolarea zonelor urbane. Pentru a răspunde acestor provocări, 3D GEO LASER doreşte să dezvolte o solutie bazată pe 3 senzori:

  • Un sistem hyperspectral polarimetric în spectrul de cca. 1500nm, care permite detectarea absorbţiei benzilor de metan folosind direct lumina solară. Polarizarea permite separarea coloanelor de gaz faţă de fundal datorită rotaţiei radiaţiei modulelor de gaz.
  • Un sistem hyperspectral termic care permite urmărirea coloanelor de gaz în zonele umbrite care sunt foarte prezente în zonele urbane. Acest senzor nu depinde de lumina solară şi ca atare poate fi folosit pentru detectarea coloanelor de gaz în zonele umbrite.
  • Un sistem LIDAR în frecvenţa de 1550nm, care este folosit în două scopuri - calibrarea atmosferică absolută a sistemului hyperspectral de 1600nm şi generarea modelului 3D pentru modelarea sistemului local de curenţi de aer /algoritmul de detecţie bazat pe analiza obiectelor.

Senzorii vor fi instalaţi pe un avion astfel ca sistemul să poată asigura colectarea datelor pe cca. 10 Km2 într-o oră de zbor.

Interviu cu Dan Cristian Coman, directorul 3D GEO LASER Braşov

Ce idei le trec oamenilor prin minte? Cât de des ne dorim ceva nou? Cât de greu e să realizezi ceea ce îţi doreşti? Cum putem oferi şi altora priceperea noastră? Reuşim să lăsăm ceva în urmă? Acestea sunt doar câteva dintre gândurile pe care le iei cu tine la o întâlnire programată cu om deosebit. O persoană despre care ştii că îşi dedică mai tot timpul inovaţiei, un om constructiv care ţine pasul cu dezvoltarea tehnologică, o persoană care nu percepe linia temporală dintre week-end şi celelalte zile ale săptămânii, pentru că „dacă ai spiritul treaz, riscul să adormi e foarte mic.”

Dan Cristian Coman conduce  3D Geo Laser din Braşov, care se ocupă din 2001 de culegerea de „geodate”. Are o experienţă de aproape 40 de ani şi în prezent 60 de angajaţi în subordine. Pe piaţă „se caută soluţii” şi de aceea a înscris în concursul  E.ON Energy Globe Award Romania ideea „Detectarea scurgerilor de metan în zonele urbane”. Am aflat multe despre ceea ce înseamnă această idee şi am avut surpriza să dăm peste un om inovativ, amabil, care ne-a împărtăşit experienţele sale profesionale şi cele din viaţa de zi cu zi. Credem că Dan Cristian Coman este o bună inspiraţie pentru performanţa în afaceri. 

Vă invităm să aflaţi care sunt beneficiile ce le-ar putea aduce detectarea scurgerilor de gaze naturale printr-un zbor cu un avion echipat cu un senzor special.

Ne daţi câteva exemple din traseul dumneavoastră profesional?

Am învăţat inginerie, apoi economie şi după aceea am învăţat să vând produse şi soluţii care se aplică în viaţa de zi cu zi. Dacă nu poţi să îmbini tehnicul cu economicul, nu poţi să vinzi soluţii clienţilor. Într-un fel mă consider norocos pentru că mi-au plăcut atât electromecanica, cât şi electronica, dar şi că am înţeles cum s-au dezvoltat softurile şi aplicaţiile în ultimii 20 de ani. Toate acestea m-au ajutat să pot să ofer soluţii. Încă din facultate am proiectat şi executat un echipament, un stand de testare al alternatoarelor, pe care l-a folosit o fabrică de camioane din Braşov mai bine de 17 ani. Ca inginer am avut ocazia să am „grijă” de 400 de maşini unelte, unele cu comandă numerică. Astăzi, clienţii importanţi nu mai cumpără aparatură, ci soluţii, care pot rezolva probleme sofisticate şi oferă răspunsuri corecte în cel mai scurt timp.

Un alt concept la care lucrez în prezent este utilizarea unui senzor hyperspectral şi unul cu infraroşii pentru inventarierea urşilor din România. Documentarea liniilor joase şi de medie tensiune, a echipamentelor de pe stâlpii de electricitate şi realizarea unui model 3D al liniilor este un alt obiectiv pentru firma noastră. Îndrăznim să facem asta pentru că avem experienţa şi echipamentele necesare.

Când anume începi să ai succes cu adevărat în viaţă şi în carieră?

Primii paşi reprezintă începutul succesului în viaţă. Apoi, dacă poţi să faci ceva folositor pentru tine şi pentru alţii, s-ar putea ca cineva să recunoască acest lucru. Acesta ar fi cel mai mare succes. Dacă poţi obţine şi o recompensă pentru lucrul bine făcut şi poţi împărţi succesul cu cei dragi, deja se cheamă împlinire.

Ce înseamnă de fapt detectarea scăpărilor de gaze naturale în mediul urban?

Voi da o explicaţie plastică. Să ne închipuim că avem un “nas” foarte sensibil (senzor termic hyperspectral)  pe care îl montăm pe un elicopter sau avion de mici dimensiuni şi zburăm deasupra unei aglomerări urbane şi “mirosim” scăpările de gaze din reţeaua de distribuţie. Din acelaşi zbor obţinem o hartă a zonei de interes pe care se marchează automat scăpările de gaze. Avem un partener, o firmă germană, DIMAP SPECTRAL, care are experienţă în utilizarea acestor senzori speciali, iar noi avem experienţă în detectarea şi cartografierea reţelelor de gaz. Împreună, îmbinând cele două experienţe, suntem convinşi că putem oferi o „soluţie” foarte bună şi utilă.

Am cartografiat multe reţele aeriene şi subterane de distribuţie gaze, electricitate, apă, canalizare. Aceste date le trecem în sisteme informaţionale geografice  (GIS). Fiecare element este poziţionat pe o hartă, are coordonate şi ulterior poate fi uşor de găsit. Ceea ce am propus noi prin acest proiect este să venim cu o soluţie care să fie fidelă în detectarea scăpărilor de gaze naturale din oraş, pentru că în oraşe sunt mai multe tipuri de obstrucţii: vegetaţia, cele generate de clădiri şi curenţii de aer. Aceste date dacă le culegem şi creăm şi modelul 3D al clădirilor şi al terenului putem să analizăm cum se împrăştie gazele, pe ce culoare se dispersează. În acelaşi timp, dacă punem pe hartă adresele clienţilor şi echipamentele existente în reţeaua de distribuţie, automat putem să generăm date despre grupul de clienţi care va fi afectat,dacă există o scurgere de gaze în zonă. Cu soluţia propusă timpul de culegere a datelor este foarte scurt, 10 km2 pot fi detectaţi într-o oră. Ştim exact unde şi ce se întâmplă. Pot fi generate rapoarte care să conducă spre decizii manageriale: de unde şi până unde e afectată reţeaua, unde se fac întreruperile, cine sunt clienţii afectaţi, ce fel de echipă avem nevoie să trimitem în teren, care este timpul necesar lucrării pentru a anunţa corect clienţii despre întreruperea de gaze. Soluţia ne ajută să stocăm date istorice, utile în trasabilitatea defectelor şi a efectelor lor.

Veţi pune în practică această soluţie utilizând un zbor cu avionul sau o dronă?

Există unele restricţii de a folosi drona în zonele dens populate. Apoi, senzorii care pot să detecteze scăpările de gaze nu sunt foarte uşori, ca şi gabarit, astfel încât să poată fi transportaţi de o dronă. Cât timp poate sta o dronă în aer? Cu o dronă de calitate, într-o zi de lucru poţi să acoperi aproximativ  8 km2, ceea ce cu un avion realizezi într-o oră. Să vă dau un exemplu, cu soluţia propusă cu un avion am putea să detectăm scăpările de gaze în mai puţin de 5 ore de pe întreaga suprafaţă a municipiului Târgu Mureş. De fapt vorbim de achiziţionarea de date într-un timp cât mai scurt. Este un mare avantaj.

Dan Coman are o familie frumoasă, prieteni mulţi, şi, chiar dacă ceea ce-i lipseşte „este timpul”, nu renunţă la pasiuni: tehnologia (chiar dacă face parte şi din timpul operaţional), tenisul şi muzica. „Am nevoie şi de relaxare, mai trebuie să ies din domeniul tehnic. Merg la tenis de 2 ori pe săptămână. E religie. Fac asta de aproape 50 de ani.” Este convins că fiecare persoană poate contribui la schimbarea în bine a unui lucru, că tinerilor nu ar trebui să le lipsească entuziasmul şi curiozitatea şi că o soluţie este apreciată de clienţi dacă „rezolvă o necesitate şi este accesibilă”. Crede că doar cu o echipă puternică poate ajunge la rezultate bune. E deschis şi sociabil, punctual, răbdător, competitiv, foarte curajos şi curios, înţelegător şi întotdeauna pozitiv şi optimist, senin şi cald pentru că adună în jurul său oameni buni la suflet şi profesional, ironic şi mucalit. Îndrăznim să spunem că este omul care nu se vede făcând altceva decât în sfera tehnologiei. Asta înseamnă să munceşti cu pasiune şi să ai dorinţa şi curajul să oferi soluţii noi şi idei ce pot ajuta comunităţi întregi.

Iniţiator: SC 3D Geo Laser SRL, Braşov, jud. Braşov