Casa eficientă energetic

Casa eficientă energetic
Trei prieteni au pornit la drum cu scopul de a construi o casă inteligentă, cu un consum energetic redus. Managementul sistemelor de încălzire, răcire, electrice şi altele este susţinut de un sistem SmartHouse care decide, în funcţie de estimări/prognoze şi istoric, când este nevoie de căldură sau răcire. Consumul de gaze naturale pentru tot sezonul de iarnă a fost de 460 lei.

Dorin Vlas este inginer IT, o profesie care i-a călăuzit cariera încă de pe băncile facultății cu profil informatic pe care a absolvit-o, în Republica Moldova, țara sa de origine, la Chișinău. Zâmbește cu melancolie amintindu-și de traseul său profesional, spunând că o asemenea profesie presupune o intensă interacțiune cu clienții , un fapt care îl mulțumește, știind că poate oferi ajutor în mod direct. A ajuns să locuiască în România în 2005, acceptând oferta de serviciu din partea unei companii cu profil siderurgic care avea sediul operațional la Târgoviște. În 2012 se mută în comuna Giroc, la 3 kilometri de Timișoara, fiind recrutat de o companie din domeniul IT, la care lucrează și în prezent, având rolul de coordonator global în securitate informațională.

Pe tot parcursul perioadei în care a lucrat în România a locuit în chirie, atât în Târgoviște cât și în Giroc, iar acest lucru a constituit un bun prilej pentru a observa ce lipsește sau ce ar mai putea fi îmbunătățit într-o locuință, încetul cu încetul conturându-se dorința de a-și construi o casă. S-a ivit ocazia ca în 2014 să achiziționeze un teren în Giroc și odată ce terenul i-a aparținut, a început să se gândească la o casă inteligentă, având încrederea că poate învăța cu ușurință aproape orice. Au urmat câteva luni de culegere a informațiilor de care avea nevoie, de pe bloguri și pagini de internet cu specific în domeniul construcțiilor inteligente cu consum redus de energie, aflând astfel despre existența unor materiale de construcții speciale, cum ar fi betonul celular autoclavizat Ytong, un material prefabricat ușor cu proprietăți foarte bune de izolare și rezistență la foc și mucegai (BCA). Totodată Dorin Vlas s-a documentat și în privința unor standarde în construcții, cel german fiind cel pe care a ales să-l utilizeze.

Familia l-a susținut în demersul său, oferindu-i sprijin financiar însă chiar și așa a fost nevoie să apeleze la trei credite pentru a putea duce la bun sfârșit acest proiect. Dar de la idee până la concret mai este ceva: lucrarea în sine. Convins fiind că executând aceste lucrări cu o firmă specializată costurile ar fi mult prea mari, protagonistul acestei povești de succes găsește doi prieteni dispuși să-l ajute cu lucrările, și împreună, timp de aproximativ 9 luni, în care toți și-au sacrificat după-amiezele, week-end-urile și concediile de odihnă, au muncit la ridicarea casei de 100 m2. Cea mai dificilă sarcină nu a fost construirea pereților, deoarece blocurile de BCA Ytong de 40 de cm au mânere și se îmbină foarte facil, ci acoperișul, care a fost deopotrivă și cel mai costisitor. Privind din interiorul casei spre plafon, te întâmpină cu un aer primitor un tavan de lemn tratat cu baiț mat, având o culoare plăcută și naturală. Cei trei prieteni au fost nevoiți să parcurgă toate etapele de pregătire a acestui lemn, ceea ce a implicat un efort considerabil. După așezarea tavanului de lemn, a urmat dispunerea a diferite tipuri de materiale izolatoare și păstrarea unui spațiu de aerisire de doar câțiva centimetri înălțime, iar la final s-a adăugat partea exterioară a acoperișului, șindrila bituminoasă.

Merită să fie menționat și faptul că o parte din materialele necesare au fost comandate din străinătate, cum ar fi profilele speciale pentru ferestre, cu un grad înalt de eficiență energetică, precum și echipamentul de automatizare pentru casa inteligentă care asigură managementul sistemelor de încălzire, răcire și cel electric. Acesta ia decizii bazate pe istoric și prognoze, minimizând astfel consumul energetic al casei, iar avantajele sale sunt reprezentate prin confort și în special prin valorile mici ale facturilor de energie. De exemplu, sistemul de ventilație utilizează un dispozitiv special care efectuează transferul termic dintre aerul utilizat și cel proaspăt și se declanșează doar când senzorii detectează mișcare în locuință. Un alt exemplu elocvent este sistemul geo-termal de răcire, care este de fapt o rețea cu circuit închis prin care apa este recirculată prin țevi amplasate sub podeaua casei și apoi la o adâncime de 1,5 metri prin pământul din grădină, apa ajungând astfel să aibă o temperatură variabilă de 15-17 grade Celsius, ceea ce ajută la răcorirea podelei. Acest sistem consumă foarte puțină energie electrică, fiind o soluție de răcire complementară aparatului de aer condiționat pe timp de vară.

Dorin Vlas consideră că, din păcate, în țara noastră încă nu se pune accent suficient pe eficiență energetică pentru locuințe și îi sfătuiește pe cei care se gândesc să-și construiască o casă inteligentă și eficientă energetic să caute informații pe internet, să citească bloguri ale celor care deja se bucură de avantajele unei astfel de case și, în special, să aibă curajul și voința de a-și pune în aplicare planurile deoarece eforturile le vor fi răsplătite prin confort, facturi mici la energie și mai presus de toate, prin satisfacția personală de a ridica prin forțe proprii o casă specială.

Iniţiator: Dorin Vlas, Giroc, jud. Timiş